tirsdag 24. februar 2009

Bienes Hemmelige Liv
av Sue Monk Kidd
(Bazar Forlag 2006, 302 sider )

Bienes Hemmelige Liv er historia om 14 år gamle Lily Owens, som bor på ein fersken farm i Sylvan, South Carolina. Der bor hun saman med sin far, som hun i staden for pappa kallar T. Ray sia pappa ikkje akkurat passer han. Livet hennes er forma rundt det vage minnet av den dagen hennes mor døde, da hun var 4 år gammal. Det einaste hun husker er moren og T. Ray som kranglar, og ein koffert. Hun lever i troa om at hun drap moren sin ved eit uhell og at moren var i ferd med å dra ifrå henne, som T. Ray har fortalt henne. Den einaste vennen Lily har er Rosaleen, den farga hushjelpa som har oppdratt henne.

Det er sommaren 1964 og raseskiljet mellom svart og kvit er framleis stort. Så da Rosaleen blir arrestert for å ha fornærma tre av byenes største rasistar og kommer i trøbbel med politiet, bestemmer Lily seg for å rømme. Lily får med seg Rosaleen og de rømmer saman. Lily ifrå faren, og Rosaleen ifrå politiet.

Det einaste staden Lily kommer på å dra til er Tiburon i South Carolina, namnet på ein by hun fant på baksida av eit bilde som tilhørte moren hennes. I Tiburon kommer hun over ein type honning med bilde av ein sort Madonna på krukka. Hun kjenner igjen den svarte Madonnaa ifrå bilde som tilhørte moren. Dette leder dei til ein biefarm kor tre farga søstrer lever i fellesskap og lager honning. August, May og June. Her får hun den kjærleiken og støtte hun har lengta etter, og bilde av moren blir også tydeligare og tydeligare.

Bienes Hemmelige Liv er ein veldig inspirerande historie. Den er utrolig vakkert skrevet, med nydelige metaforar og språklige bildar. Noen av temaa i boken er det å finne seg sjølv, stole på seg sjølv, og også det at man kan finne sin egen familie, at ikkje blod nødvendigvis er tykker enn vann. Eg elskar det at boken omhandlar sterke og vise kvinner, som August spesielt. Karakterane er alle veldig truverdige og man får et svært klart bilde av dei. Eg liker også det at Sue Monk Kidd startar kvart kapittel med et lite utdrag ifrå ulike faktabøker om bienes liv. Gjennom disse utdraga speilast menneskjers og biers liv i kvarandre på en måte som eg synes gir en dybde i boken. Boken er aldri kjedelig og når man først har begynt å lese er det vanskelig å legge den frå seg. Bienes Hemmelige Liv er ein bok absolutt verdt å lese og eg anbefaler den til alle jenter, uansett alder.

Ingen kommentarer: